Monday, 12 March 2012

~My Food Log~




~Epal merah & Anggur~
1) Mengandungi serat yang tinggi dan antioksidan seperti flavonoid, betakarotena    dan fitokimia. Selain itu, ia juga mengandungi vitamin C, vitamin A dan vitamin B kompleks.
2) Kandungan agen antioksidan yg terdapat dalam epal mampu menentang radikal bebas serta dapat  melambatkan proses penuaan yang menyebabkan kulit wajah cepat berkedut.Ia juga memperbaiki  tekstur kulit wajah dengan memperbaharui sel-sel kulit dengan segera. Purata air lebih kurang 115.82 gram yang terkandung dalam sebiji epal juga dapat melembapkan kulit yg kering.
3) Dalam pada itu, fitokimia yang dijumpai dlm epal bukan sahaja membantu menghalang salur darah drpd tersumbat(penting untuk menghalang sakit jantung) malah ia juga menghalang sel kanser  daripada merebak ke seluruh badan untuk keadaan tertentu.
4) TIP PENTING!!! jgn biarkan epal terdedah lama selepas dipotong kerana ia boleh  menyebabkan antioksidan mudah terbebas ke udara sebaik shj epal dipotong.
5) Epal yang mengandungi kandungan serat dan kalori yang tinggi penting dalam membantu proses       mengawal berat badan. Serat dapat melambatkan kita dari berasa lapar manakala kalori pula dapat memberikan kita tenaga.
6. Berita baik!! kandungan kolestrol serta lemak tidak terdapat dalam epal. So, sesiapa yang endak berdiet,epal sesuai menjadi snek terbaik untuk mengalas perut dan juga membantu menguruskan badan.




After few months didn't cook @ all and now its time for me to start ...again "terubuk bakar'...











~All pictures above taken & edited by myself~ lalala......

 Line clear ler sangat.............

Kari kepala ikan sebelum kena mandi ngan mamak's kari.........

2 comments: